top of page
bronsgieten.JPG

A thing of beauty is a joy for ever,”

of mag ‘ kunst ‘ nog gewoon ’ mooi ‘ zijn?

Wanneer ik mezelf in de hedendaagse kunstscène moet plaatsen denk ik dat ik eerder een HERnieuwer ben dan een VERnieuwer. De klassieke waarden, zowel qua esthetiek als metier, liggen me nauw aan het hart en zijn voor mij zeker de moeite waard om hun plaats opnieuw op te eisen in het hedendaagse kunstgebeuren. Heel bewust neem ik daarom, tenminste voor wat mijn persoonlijk werk betreft, wat afstand van actuele trends en blijf consequent trouw aan mijn oorspronkelijke ideeën.

 

Laat me niet misverstaan: ik waardeer de hedendaagse kunst ten volle en ben zeker geïnteresseerd in nieuwe strekkingen en jong talent, maar het boeit mij meer op de klassieke wijze mijn vormen te zoeken door te zwoegen in de klei of te zweten bij het bronsgieten.

 

Hoewel ik ooit conceptueel werk maakte (en er wedstrijden mee won), gaf de realisatie ervan me niet dezelfde voldoening dan het creëren van een figuratief beeld.
Doordat ik een vaste baan in het onderwijs had, was er ook geen enkele reden om de commerciëlere tour op te gaan. Gedurende de jaren heb ik regelmatig mijn werken tentoongesteld.

 

De participatie aan verscheidene wedstrijden resulteerde in een twintigtal monumenten, vooral in Noord-

Limburg. Verschillende opdrachten, zowel particulier als officieel zorgden voor een extra uitdaging die ik bijna steeds op figuratieve wijze kon uitvoeren.

 

Ik durf zonder schaamte stellen dat voor mij kunst nog “mooi” mag zijn, iets wat bij menig hedendaags

criticus een wenkbrauw doet fronsen. De betekenis achter mijn werk hoeft niet steeds ver gezocht te worden:het plezier van het maken straalt af in het beeld zelf en verder moet men er niets achter zoeken. Bij een opdracht waarin bepaalde elementen moeten worden verwerkt of gesymboliseerd, probeer ik deze op een relatief begrijpelijke wijze te tonen zonder dat het geheel al te anekdotisch wordt.

 

Ik krijg genoeg voldoening wanneer de toeschouwer mijn beelden bekijkt en met een beter gevoel naar buiten gaat. Genietend van wat wordt getoond, zoals ik kan genieten van de kracht van Michelangelo, de virtuositeit van Bernini of het meesterschap van Rodin.

Eric Vanmechelen   -  Beeldhouwer    

°Turnhout, België, 1956

1974  – 1978
1978  – 1992

1992  – 2017

2010 – 2011

1980 – 1987

2010 – 2018

2013 – 2018

 Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs optie ''beeldhouwen'' in Hasselt
 Leraar Beeldhouwkunst aan de ‘Noord - Limburgse Academie voor ’Beeldende Kunsten’ in Pelt
 Directeur aan de KANL ‘Kunst Academie Noord Limburg’ in Pelt
 PXL MAD School of Arts optie ''vrije kunsten'' in Hasselt
 Lid Koninklijke Kunstkring Heikracht
 Bestuurslid LRC Limburgse Raad voor Cultuurbeleid in Hasselt
 Bestuurslid Cultuurraad Neerpelt
 Sinds 1987     Bestuurslid Koninklijke Kunstkring Heikracht

bottom of page